Wat is een toestemmingsverklaring?

Een toestemmingsverklaring voor alleen reizen met een kind is een document die de meeste gescheiden ouders kennen. Echter dat geldt niet alleen voor gescheiden ouders.

Wat is een toestemmingsverklaring?

Een toestemmingsverklaring voor alleen reizen met een kind is een document die de meeste gescheiden ouders kennen. Echter dat geldt niet alleen voor gescheiden ouders.

Als u met uw minderjarige kind naar het buitenland reist, zonder dat de andere ouder aanwezig is dan heeft u altijd een toestemmingsverklaring nodig. Aangetoond moet worden dat de andere ouder toestemming heeft gegeven om te reizen met uw kind.

Ingeval van eenzijdig gezag dan is een toestemmingsverklaring niet nodig maar wel het bewijs dat u over het eenzijdig gezag beschikt.

Tips voor alleen reizen met kinderen

Altijd dient u een geldig paspoort van het kind bij u te hebben. In sommige gevallen ook een verblijfsdocument. Neem altijd een toestemmingsverklaring mee, samen met een kopie van een geldig paspoort van de andere ouder. Ook adresgegevens zoals telefoonnummer van de andere ouder dient u bij u te hebben.

Ingeval van eenzijdig gezag dient u de beschikking of een uittreksel van het gezagsregister bij u te hebben, dat kan opgevraagd worden bij de rechtbank.

Zeker ingeval een andere achternaam. Er wordt doorgaans dus extra gecontroleerd bij kinderen die een andere achternaam hebben dan de volwassene waarmee ze reizen.

Download ‘Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’

Heeft mijn kind een eigen paspoort nodig?

Kinderen zijn sinds juni 2012 verplicht om een eigen reisdocument te hebben en kunnen dus niet meer worden bijgeschreven in één van de paspoorten van de ouders. Een reisdocument is een ID-kaart of een paspoort voor bestemmingen voor alle landen die buiten Schengen liggen.

Als je gescheiden bent, dan heb je altijd toestemming van je ex-partner nodig voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart. Geen je ex-partner geen toestemming, dan kun je vervangende toestemming voor alleen reizen met een kind aanvragen bij de rechtbank via een advocaat, wij kunnne u daarbij ondersteunen.

Geen toestemming van mijn ex-partner om naar het buitenland te gaan met mijn kind

Het gebeurt regelmatig dat ex-partners niet met elkaar door één deur kunnen en als gevolg daarvan geven ex-partners niet altijd toestemming om naar het buitenland te gaan. In dat geval kunt u Arslan advocatuur inschakelen om een vervangende toestemming aan te vragen bij de kinderrechter.

Scroll naar top